There was an error in this gadget

Tuesday, December 14, 2010

Fakta 2x asas mengenai diri ini..

1. Gila sesangat pada komik, sehari tak baca memang rasa hidup tak lengkap. Dalam seminggu wajib beli komik, even duit poket da sesangat la nazak. Kebudak budakan? Aq peduli apa orang nak kata apa..Bukan diorang yang tanggung aq.

2. Manga yang super duper taksub adalah One Piece. Aq boleh baca berpuluh kali cerita yang sama kalau tajuk cerita tu one Piece. Tak taw la nak cakap pe, tapi addiction ni da sampai tahap yang agak merbahaya..tenat la jugak..Gomu gomu no jetto bazookkaaaaa!!

3. Anti korea tapi sangat taksub kat jepun. Ntahla, aq rase korea cam ngade2x. Jepun ni kreatif cket.

4. Kaki movie, walaupun jarang ke panggung, tapi knoiwledge aq tentang movie sangat wajib dibanggakan. Yeah, addiction kedua selepas komik.

5. Kalau setiap kali aq bukak internet, nilah beberapa website yang wajib aq bukak; mangastream.com, sensasi.com, oh bulan, n sometimes facebook.

6. Suka travel, especially tempat yang ada essence semulajadi yang pure.. X suka sangat pergi travel bangunan ke, muzium ke ape ke, yang wajibnya, mesti la taman negara ke, gunung ke, pantai ke, waterfall ke..hehe

7. Hebat sesangat membunuh cicak. Berkemahiran tinggi melastik cicak. Tangkap cical guna tangan pun no hal punye. Da semulajadik terrer sejak darjah 5 lagi.

8. Benci ngan pempuan yang x pernah puas ngan apa yang ade (x reti bersyukur). Nak nak yang banyak mulut, taw nak merungut je. HA, lagi satu x suka dengan pempuan yang suke x mengendahkan orang lain.

9. Latar belakang akademik yang power sejak sekolah rendah, tapi erkecai waktu masuk matrix, n keberkecaian tu drag sampai masuk unimas. hahaha

10. Suka memancing, tapi peluang nak memancing tu sangat la jarang nak dapat.

11. Suka warna coklat, sebab match ngan kulit..yela, budak itam kan

12. Addicted dengan menatang asap tu, tolongla bagi aq kekuatan untuk berenti. Buat bakar duit je.

13. Dalam hidup aq, ade dua tiga orang je member baik. Sorang member lama, Adnin (UMP) n Paris (Unimas). Haiyaa..

14. Saya ini sensitif orangnye. Senang nak berasa sedih even kalu tengok cerekarama. Wahahahaa. lawak pulak, tapi itulah aq.

15. Pemalu, sangat susah nak memulakan persahabatan kat t6empat baru. Tapi kalo da jadik member, gerenti gila2x punya.

16. Lone ranger, saya ni suka merayap sorang sorang. Pergi mana mana pon kengkadang sendirian je. Dari zaman sekolah lagi camtu, jadi, jangan la terasa heran ye.

17. Suka sangat bace komik sebelum tidor, coz rase aman je tyme tido kalo dapat buat benda tu. Jiwa pon rase tenteram je.

18. Dala tu, penat da menaip, sambung lain kali je

Friday, April 23, 2010

Benda yang Buat aq gila..sejujurnya




Xde ape pon sebenarnye..tajuk je nak buat gempak. Tapi, kebenarannye ade jugak la..aq x study satu malam semata mata nak habiskan bace novel ni je..da la skang ni minggu exam..kuakuakua

Novel cinta sufi~ nilah benda yang buat aq gila..10 jam bace tanpa henti, taw taw je da abes satu buku..kalo x, lagi awal abes, dalam enam jam je, tapi dok membacasambil tengok TV, agak lambat jugakla jadinye..

Em sinosis..secara ringkas, novel ni merupakan kesinambungan trilogi bagaikan puetri yang terdiri daripada tiga buah novel iaitu bagaikan puteri, cinta sang ratu n hijab sang pencinta. Kisahnya mudah, camne sorang alim yang bernama laksamana sunan melawan kejahatan sewaktu kurun ke 15..kehebatan seorang hamba Allah yang sentiasa diuji..

Secara detail plak, novel ni bermula dengan kisah seorang balu seorang pahlawan portugis(CATALINA) di Lisbon yang menerima mimpi tentang pertemuan dengan seorang wanita bernama Maryam di Tanah melayu (kurun ke 15). Disebabkan rasa ingin tahu mengenai misteri wanita tu, dia perlu ke tanah melayu (melaka) untuk mencari lelaki bertanduk dua yang kononnya mengetahui lokasi maryam di melaka seperti mana yang diilhamkan Maryam di dalam mimpinya.

Lelaki bertanduk dua yang dimaksudkan adalah laksamana tanah melayu( laksamana sunan aka saifuddin) yang berada dalam keadaan yang menyedihkan setelah pulang dari pengembaraan masa ke abad 21 (rujuk novel hijab sang pencinta). Dia yang alim dikatakan lelaki bertanduk dua coz urat yang melingkar katdahinya membentuk tanda seakan tanduk (kalo orang alim, bese la kan kita nampak dahi diorang gelap sikit).

Melaka plak pada masa tu, baru dijajah portugis and sultan melaka menyorok kat pahang. Hang tuah melarikan diri ke hutan melaka, bina strategi nak rampas balik melaka melalui hulu melaka bersama denga hang lekiu ngan panglima awang bagan. Kat dalam cite ni, ditunjukkan kesaktian hang tuah yang *****(bace sendiri, saspen cikit)

Laksamana sunan pula dijadikan hamba oleh catalina coz dia kehilangan kudrat sehinggalah beliau diselamatkan bangsa polip (manuisa bersayap~ wujud sejak zaman nabi adam.) Katempayar polip ni, laksamana sunan disembuhkan oleh bangsa polip ni tanda bangsa ni berterima kasih n terharu ngan perjuangan suci laksmana sunan memrangi kejahatan kat bumi tuhan ni.

Dalam masa yang sama, ade pompuan bangsa polip n yang jatuh cita dengan sunan. Catalina pon sebenarnye da lame cintakan sunan. So, kira cinta tiga segi la ni, tapi semua malu coz diorang taw sunan ni orang baik.

Oh ya, musuh utama dalam cite ni macam beselah, namanya taghut, musuh sejak novel bagaikan puteri lagi. Pembantunye, putri kober gandring, sepupu taming sari yang nak bunuh hang tuah coz rampas keris taming seri. Dalam cite ni, kuasa kesaktian dua ekor ni jangan cite la. Taghut nak bunuh hang tuah n kober gandring nak bunuh hang tuah.

Adoi, da x larat nak taip la.....bace je la rumusan aq..

Kenapa cite ni best,,

1) Penulis ni pandai kaitkan semua sejarah melaayu dengan perjalanan cite ni, semuanya diolah dengan baik sampai kite terkeliru dengan sejarah sebenar.

2) Misteri siapakah maryam yang nak dicari catalina, siapa dia?? sampai cataina sanggup belayar dari portugal nak cari maryam
~ jawapannya : maryam adalah masa depan catalina sendiri lepas memeluk islam. Semangat nak bagi hidayah kat kehidupan masa silamnye sendiri menyebabkan hijab masa silam maryam terbuka n bjumpa dengan diri asalnya. namun bila da sampai hulu melaka, xde pon orang nama maryam,,maryam sebenarnye nak dia yang dulu(catalina) menempuh perjalanan bersama laksamana sunan yang alim n belajar agama n makna sebenar disebalik perang, n impian ni berjaya.

3) Camne penulis kaitkan naga tasik chini, hikayat hang tuah, taming sari, perang melaka portugis, ashabul kahfi, raja romania, puteri gunung ledang dan lagenda kesaktian keris naggroe amat mengujakan aq.\

4) Ending cite ni, babak beralih ke abad ke 21, dimana catatan perjalanan maryam aka Catalina bersama keris naggroe milik laksmana sunan dipaparkan menjadi monumen sejarah bernilai jutaan euro di museum portugis milik keturunan maryam. So, misteri kehilangan keris naggoe selama ni terjawab; tiada di malaysia tetapi menetap di portugal. Namun, pada akhir cite, keris n catatan ni hilang...satu persoalan yang akan membawa kepada penghasilan novel seterusnya..BIJAK!!

5)Unsur islamik yang dibawa sangat menusuk jiwa..digarap secara tepat, halus dan berhemah.

6) teknik penceritaan yang x serabut..straight forward..nak nak babak peperangna kat hulu melaka n peristiwa perjalan sunan n catalina ke hulu melaka, I love it

Kesimpulannya~ ni novel paling best pernah aq bace selain daripada trilogi pertamanya , bagaikan puteri

Monday, March 8, 2010

Air liur yang pahit nak ditelan

Dalam hidup ni kita kene belajar telan air liur. Maksudnya mudah, x semua benda yang kita nak dalam hidup ni kita mampu capai. Adakala, kita terpaksa tunduk kepada nasib. Aq petik kata kata ni dari mulut Aznil Hj Nawawi.

Kita memang mampu nak berimpian n pasang angan angan setinngi langit, namun hakikat hidup ni x seindah mana. Memang naluri hidup manusia nak kecapi segala kebahagiaan, namun siapalah kita untuk menentukannya, hanya Dia yang lebih berhak.

Mungkin kenangan dirijek yang buat aq jadik penakut yang mampu menikus je. Cakap jelah berapi banyak mana pon, tapi sampai hari ni diam n juz menunggu n btepuk sebelah tangan. Seorang insan yang hanya mampu memandang dari jauh. Mampu berharap tapi harapan yang ade secebis cuma. Berani tu hanya adadalam mimpi.

Kengkadang terasa ala ala dramaking plak. Mampu berlakon nak puaskan hati orang, sedangkan hati sendiri punyelah bernanaah..

Hidup ni kene belajar telan air liur

Sunday, February 21, 2010

Isnin yang lesu...


Isnin da bermula, segalanya masih lagi x teratur n serabut. Kerja pon bertimbun lagi x setel. Ikutkan hati, memang da tbaring kat bilik je skarang ni. Cuma pk xnak jadi bodoh je la, aq kuatkan jugak semangat ni.

Memang semangat aq x berapa nak kuat pagi ni. Da la tempahan dewan x setel lagi. CALM buat hal plak. Hm, adoi. Xpela, benda ni bukan masalah besar sangat.

aq pon x taw samada mood aq x berapa nak ok arini sebab baru abes cuti (Circadian circle punye fenomena dlm psikologi) ataupon disebabkan benda lain. Mungkin jugak sebab malam tadi. Penantian yang menyakitkan, terbawak bawak sampai la ke siang hari isnin ni.

Memang boring, n Aq harap, minggu ni berakhir dengan tenang..

Friday, February 19, 2010

Jom Lompat!! Feel the air pok!


Macam duyung da


Pompuan pon same

Terbaik!!

Macam nak lempang anak ma!!

Duyung!!! Magnificent!!

Memang kepala volleyball!! spike bha

Apa yang Haziq cube buat sebenarnye??

TerbaeeKKK!!

Raptai dulu

Kentut tepi laut

k5/A4/1/1 nyer rare spesis

Din Melucahkan diri

Kirana da spring boy!!

Comelnye..hehehe

Bodoh anjing...Babi janggut Bako lagi mulia

Semalam aq baru balik dari Taman Negaraa Bako, trip ke 7 aq ke sana. namun serius cakap, ini mugkin trip terbaik yang pernah aq pergi. Bermula dengan jalan ke kawasan Bakau (first time lalu), bawak pulak ke Tg Sapi. Malam hari dok melepak layan Night Walk. Banyak jugak la binatang. Abes tu, layan pulak kunang2x.

Esok ari, kami jalan pulak redah Pandan Kecil N Pandan Besar sekaligus. Sampai Pandan Kecil, sempat la jugak mandi air terjun kat situ. Back to nature bha. Memang seronok, orang yang sikit dan sangat senang na k dikawal. Tapi, best2x pergi pon ade jugak benda taik yang terjadi.

Aq sangat sakit hati bia nak pinjam khemah dari bebudak ni, tapi x dapat. Macam2x alasan yang diberi. OK, fine kalo x nak kasik, tp x payah la bdalih, kami bukan budak sekolah rendah ma senang nak kene tipu. Semuanya nak mengelak, buat malu JPK je.

N yang paling haram macam taik, kami pulak yang dituduh curik khemah. X pandai jaga, fitnah orang pulak, pengurusan sendiri yang macam taik, buat taik kat orang pulak. Raja masalah betol. Siyes cakap aq memang dendam. Da la call menuduh kami pada waktu yang paling x seswai, time kitorang struggle nak carik tempat tido. Ranap jugaklah duit sewa chalet untuk bebudk pompuan.. Geng2x laki, semua da desperate n tdo kat surau je semua. Ade jugak renher taman tu kasihan tgk kami tdo bgelap, dia rela hati nak kasik kami tdo ruma renjer, tapi xpe..dia da banyak tolong kami. Aq rase malu nak mintak lebih.

Buat kesekian kali nama UNIMAS busuk kat Taman Negara Bako..N kami yang datang kemudianyya tpaksa menaggung shame tu semua. Sebermula dari jeti lagi boatman dengan pihak managerial dok mengata ttg ke"lengai"an n ke"bingai'an bebudak ni, puas jugak la nak backup, tp nak buat camne, da memang benda x betol, telan aje la semua.

Pengurusan yang x betol da jasik satu isu kutukan among them..Masalah terlampau ramai da satu hal. Tapi yang paling busuk nama UNIMAS, barang sampah semua berselerak. Babi janggut pon lagi mulia la, nak buang taik pon nyorok dalam hutan dulu..siap tolong makankan lagi sampah. Siyesly cakap tempat tu jadik kotor. Bebudak Uitm yang datang dari semenanjung pon sibok ngumpat.

Masalah yang utama akn terjadi disebabkan ke'lembu"an perangai mereka ni boleh dikronologikan:

- Bila sampah banyak, semua monyet nakal akan datang serakkan sampah yang sedia ada, jadi, makin bersepah.

_jadik umpatan da satu hal

- Risiko babi mati tcekik.
- Bebudak UNIMAS yang nak datang ke Bako pada masa akan datang akan dilabel pengotor, juz ready je la nak terima surat saman.

-Semalam siap aq jumpe spender basah lagi dalam locker tempat bebudak ni simpan barang. tinggal gitu je.. Barang2x lain jangan cite la..roti 4 plastik dibazir bazirkan

Kesimpulan yang aq nak buat kat sini, Tuan Pengarah, kalo rase diri tu x mampu nak handle bbudak..tarik je la diri. X yah la nak merosakkan prog ko sendiri. Sesama korang pon banyak aq dengar bnda x elok.
Satu lagi, jangan la dok men haram jadah serkap jarang camtu je. Adekah dengan tanya pasal nak pinjam khemah, kitorang dicop pencurik?? Ko sape nak judge kitorang?? Almighty sangat ke? Heh, barang da ilang taw pulak cuak.. Men lagi lepas tangan camtu je..

Sehina hina babi kat Bako, bila aq perhatikan, lagi mulia dari insan yang bermulut taik..

Wednesday, February 17, 2010

Semuanya duit


Hari terasa cukup stress n penat coz seharian asek pk pasal duit je. Esok (18 feb) nak pg bako, dalam tangan kene jugak la ade at least RM 40, padahal, dalam saku kering aq ni adalah dalam RM 7. Memang benda ni sangat mengazabkan..

Belom masuk nak kene bayar duit Lawatan Industri lagi, ade la jugak smpai cecah RM 500. Tiket flight pon aq belom bayar lagi..Nak tempah blazer, kene la ade dalam RM 80 paling kurang..duit sewa kete nak pg tempah blazer da satu hal..duit minyak lagi.

Masuk pulak untuk kem kepimpinan PRIMU..Kene jugak sediakan RM 50 untuk berurusan dengan pihak Kem alapong..Duit keta ngan makan makan. Tambah plak kalau HEP x luluskan budget yang dimintak, kene la keluar RM 30 seorang..aduii...serabut

Minggu lepas elok elok aq ade duit, kene la plak bayar duit baju untuk MT exco primu, gelaplah duit aq RM 60..duit yuran kelab pon x bayar lagi RM 5, duit baju lame x bayar lagi RM 35, duit futsal kene ganti RM 65...erk

Kite pergi plak hal peribadi..kalo nasik kafe bunga raya, kene la jugak bayar at least RM 3..paling murah la krenye tu kalo juz tambah lauk..Tu pon da kire beruntung kalo dapat makan nasik, kalo sekang ni pon, megi pon kira cukup lazat bagi aq.

Bila dihitung semua jumlah ni, memang ase sesak dada..Duit PT pon da x cukup nak cover semua ni...

So, sape cakap tugas student juz belajar n x payah pk hal hal luar cam ni?????
Bila nak kuarkan statement bodoh camtu, tgk balik kira kira rough aq ni

Monday, February 15, 2010

Sejuk!!

Ari ni aq terbangun agak awal, juz nak grab selimut n cek inbox facebook..hahaha, typical malaysian culture rite..

Memang agak kecewa coz x jumpa apa yang dicarik..

Lantas, kututp semula mata..sambung belayar kat alam mimpi

zzzzz

Ingat rumah la plak..


Mungkin aq nampak garang tyme ni, memang pon, tengah emo coz ade sekor ayam ni dok curi makanan kucing aq..memang la ayam tu nak mati,,nasib baik ayam orang, kalo x, makan ayam goreng aq hari tu


Yang putih ni pak, kucing kesayangan aq, Luffy. Aq beri name ni sempena nama watak manga yang paling aq gila. Luffy ni spesel, dia dengar cakap aq je..N satu penyakit die, dia pantang nampak aq , mesti dok berlari cari kaki aq nak bgesel..apara..haha


Time ni jugak lah aq teringat kat rumah..bukan homesick, juz terkenang kenang. Ni adik bongsu aq, soffian. Yang paling rapat ngan aq selain dari kak aq

Benci diri sendiri...

Sekarang ni adalah waktu yang paling kritikal bagi aq. Sedang bertarung ngan perasaan sendiri. Nak telan mati emak, nak diluah mati bapak, nak buat dono mati pucuk,,eh..hahaha

Ni semua pengalaman dulu dulu punya pasal la ni, kalau la aq xde pengalaman sepahit tu, xde la aq takut takut nak luah perasaan macam sekarang. Memang takut..Takut kene rejek, takut jadi orang asing, takut btepuk sebelah tangan, takut kene rampas..memang semuanya menakutkan.

Dulu pernah ngan sorang budak tu, ade confess sekali, terus nak dekat satu semester dia x cakap ngan aq..Nak pandang muka aq pon dia segan, padahal kawan baik. Da abes sekola barula kami berani berborak balik, tp tu pun juz dalam talifon..Sorang lagi palk, suka btol main tarik tarik tali ni..Kalau suka ckap suka, kalau x tolak..senang, abes citer..xde la terseksa jiwa yang da memang terseksa ni.

Skang ni, februari 2010, perasaan yang aq benci ni datang balik. Kenapa la perasaan ni datang tyme x seswai camni?
Xde waktu len ke?
Memang xdir aq camni ke?

Perasaan ni memang buat aq bencikan diri aq sendiri..

Batman UNIMAS

Sejak bermulanya cuti raya cina ni, aq rase putaran hidup aq sudah pun mula terbalik, lawan arah jam. Kalu dulu, waktu aq tidur aq malam, sekarang, aq dah pon jadi Batman. Siang pulak yang senang nak lelapkan mata, malam tu, kalau nak tidur, kene la buka lecture note, baru la bahagia nak tidur.

Sepanjang malam, aq menghabiskan masa layan internet, sampai da tak taw nak bukak web ape lagi da. Onemanga, alaf 21, facebook, watch-onepiece, sume benda yang berulang ulang je aq buat. Kalau da bosan extrem, layan je la citer jepon yang aq simpan buat pekasa dalam external...

Selalu jugak aq ke bilik Paris, layan Counter strike ngan bebudak cempaka..Sebenarnya, aq bukan nak main sangat game, juz nak carik teman berbual je..At least aq taw Faris paham pasal aq n aq boleh percaya katdia. Yela, zaman sekarang ni, ramai yang jenis berkawan kat depan, tapi tikam kat belakang. Nak carik teman sejati bukan lagi perkara mudah. Tapi nak carik musuh cukup senang, cukuplah dengan sepatah perkataan keluar dari mulut yang kurang ajar, mesti bleh dendam 7 keturunan.

Dlm pada usaha membusykan diri, sempat la jugak aq merayap merata tempat cuti2x ni. Air terjun, bunga api, semua words yang kebiasaan berkumandang kat bilik aq. Yela, kalau waktu biasasorila nak pergi. Semua busy ngan kuliah n assignment, tyme cuti cenggini barulah semua leh bagi komitmen.

Apepahalpon, malam ni aq tetap seperti biasa, menjadi Batman di UNIMAS

Sunday, January 24, 2010

Kisah Tauladan : Tapi..Papa buat kat mama boleh...

Terkedu…!!!! Itu saja satu perkataan yang mengambarkan perasaan aku saat aku mendengar kisah yang diceritakan teman. Aku tidak mampu untuk berkata, marah tak mampu aku zahirkan, tapi sedih yang teramat rasanya..

Kisahnya :

Nini bekerja disebuat pusat asuhan dikawasan elit yang kebanyakkannya didiami orang melayu di X . pusat asuhan yang menempatkan anak2 golongan bijak pandai dan dah tentunya juga berada. Pusat asuhan yang bagus, system yang teratur, disiplin yang baik. Malah bagusnya majikan Nini menerapkan nilai2 pendidikan Islam sedari kanak2 ini kecil lagi.

Dari peringkat bayi hinggalah prasekolah, terdapat lebih kurang 50 org semuanya anak2 jagaan mereka. Semua berjalan lancar hinggalah padasatu hari, mereka menerima seorang ahli baru, kanak2 lelaki berusia 4 tahun. Daniel namanya. Kecil tapi teserlah ketampanan wajahnya seiras wajah siayah. Di pusat asuhan itu juga ada seorang budak perempuan berusia lingkungan 3 tahun, Norishyang juga sangat comel dan cantik.

Kelihatan dari hari pertama, Daniel sudah mula tertarik untuk berkawan dengan Norish. Kemana Norish kesitulah Daniel mengekori. Apa pun aktiviti yang dilakukan Norish, Daniel pasti akan turut sama.

Di dlm pusat asuhan itu, bayi akan diletakkan satu bilik, kanak2 lelaki dan kanak2 perempuan juga akan diletakkan dibilik berasingan. Tiap hari selepas makan tengahari, mereka akan dikerahkan untuk tidur dan tentunya dalam bilik masing2.

Pada satu hari, Nini yang sedang memeriksa setiap bilik bagi memastikan tiada masalah telah terkejut kerana terlihat kelibat Daniel duduk disisi Norish yang sedang tidur sambil mengusap2 wajah nya. Nini segera mendapatkan mereka dan memujuk Daniel untuk pergi kebilik kanak2 lelaki dan tidur.

Esoknya waktu ada aktiviti bermain, Daniel kelihatan begitu rapat dan mesra kepada Norish, dibelainya rambut Norish dan diciumnya pipi Norish. Nini mula rasa pelik. Tapi merasakan itu sekadar biasa untuk kanak2 seusia, yang mungkin menunjukkan sayang, maklumlah kebiasan kita juga mencium kanak2.

Tengahari itu, sama seperti semalam, Daniel sekali lagi ke bilik Norish dan rupanya di berbaring sebelah Norish dan terlelap sama sambil tanggan nya memeluk Norish. Bila Nini kejutkan dia menangis kerana tidak mahu tidur dibilik kanak2 lelaki.

Kebetulan hari itu keluarga Norish lambat datang menjemput. Norish bermain2 dan seperti biasa Daniel adalah peneman yang setia. Kali ini dia agak bertindak luar biasa, memeluk dan membelai Norish. Nini seperti biasa akan menegah dan memisahkan pelukan itu.

Namun hari ini adalah kemuncak kepada apa yang selama ini menjadi tanda tanya kepada Nini..hari itu kebetulan hujan. Tiada aktiviti bermain diluar. Semua kanak2 bermain di dalam bangunan. Tapi tidak kelihatan Daniel mahupun Norish. Puas dicari kelibat mereka diserata bilik tapi tidak ketemu.

Akhirnya Nini separuh pengsan bila dia menolak pintu stor dibelakang dan terlihat Daniel yang berusia 4 tahun itu duduk dipeha Norish dan sedang mencium perut Norish sambil melondehkan seluarnya dan Norish sudah tidak berbaju Cumayang tinggal seluar dalam!!!

Pantas Nini menjerit dan mengangkat Daniel sambil Norish menangis (mungkin terkejut kerana Nini menjerit, sebab sebelumya dia hanya diam). Norish segera dipakaikan baju dan Daniel juga segera di paksa memakai semula seluarnya.

Di bilik pengetua yang tenang dalam ribut. Daniel ditanya mengapa dia bertindak demikian dan dengarlah jawapannya

“Papa buat kat mama boleh, kata papa dan mama tu cara kita nak tunjuk kita sayang, kalau kita sayang kita buatlah macam tu”

!!!!!!!!!

Segera keluarga Daniel dipanggil, pada mulanya mereka menafikan cerita Daniel, tapi bila Nini dan pengetua menceritakan perbuatan Daniel kepada Norish.. si ibu terkejut dan mula menangis sambil mengakui sebenarnya ini adalah pusat asuhan yang ke 3 mereka tukarkan Daniel. Tapi kejadian yg sama telah juga terjadi. Pengetua secara diplomasi menasihatkan mereka dan minta agar anak mereka dirujuk kepada pakar untuk mendapatkan rawatan.

Bapa Daniel agak ego dan tidak mahu menerima teguran dan agak sombong dengan mendakwa tidak ada apa silapannya tapi ibu Daniel mengaku bahawa Daniel pernah beberapa kali melihat mereka melakukan hubungan intim. Pada mulanya mereka agak kekok ,tapi akhirnya merasakan tiada apa yg perlu dirisaukan kerana Daniel masih kecil, tapi rupanya kesan dari tindakkan itu telah merosakkan ‘jiwa’ Daniel. Apatah lagi dgn penjelasan yang salah.

Moral : sebagai ibubapa, tolonglah!! Usah risau dengan anak yang kurang mendengar kata2 kita kerana mereka lebih terdidik dari apa yang mereka lihat iaitu tingkah laku kita. Dalam islam juga ada garis panduan antara anak dan ibu bapa, batas aurat dan juga waktu bilayang boleh dan tidak anak2 untuk masuk kebilik ibubapa.

Anak2 sekarang bukan macam anak2 dahulu, mereka sangat pantas berfikir dan naluri ingin tahu lebih hebat, selaras dengan kemajuan dunia. Jadi tolonglah agar berhati2 dalam hal2yang sebegini. Bila ketika dan waktu yang sepatutnya dan tidak sepatutnya mereka ketahui, supaya kisah seperti ini tidak berulang..

Saturday, January 23, 2010

PLKN~ Memori yang x dapat diganti




Tahun baru da pun hampir sebulan menjengah. Macam 2x perkara yang berlangsung dalam masa sebulan ini. Petang semalam, sewaktu aq sedang melintas dekat waterfront, tiba tiba aje aq ternampak bas yang terpampang logo Khidmat negara. Of couse la kan, coz bulan januari setiap tahun adalah sesi panggilan pertama untuk Program Latihan Negara. Waktu itu jugaklah berderu deru memori sewaktu aq menjalani hidup sebagai seorang pelatih PLKN menyerang jiwa aq...Pahit dan manis..Semuanya lengkap.

Aq mendaftar sebagai pelatih PLKN pada 31 Januari 2007, sehari selepas umat Islam menunaikan Raya Haji. Memang waktu permulaannya aq sakit hati sangat kene panggil, coz setahu aq juz pelajar yang tidak aktif sahaja yang akan dipanggil, tapi aq turut menjadi mangsa sekaligus menafikan persepsi aq selama ini. Aq terpaksa pergi dengan bas yang disediakan..Di tapak ekspo Temerloh.

Aq menjalani PLKN di Rompin Pahang. Secara tepatnya di Kem Summerset resort, Kuala Rompin, Pahang. Ditempatkan di dorm ke 8 dan mendapat kumpulan delta bukanlah sesuatu yan indah padamulanya, namun tempoh tiga bulan mengubah segalanya. Disinilah tempat aq belajar macam macam perkara tentang hidup, yang tidak pernah aq belajar dari buku text kementerian pendidikan selama ni.

Inilah serba sedikit coretannya....

1. Hidup dengan mereka yang bodoh

Selama ni, aq menganggap aq lah yang padai di kem tersebut coz aq je antara budak berasrama penuh yang ade di kem tersebut. Tapi sangkaan aq meleset. Sebodo bodoh mereka, mereka jugatahu apa tu persahabatan, kepercayaan, kerjasama dan sebagainya. Walaupun aq akui, dorm aq adalah dorm yang paling nakal, tapi aq tahu mereka bukan budak jahat. Dari situ jugalah aq belajar untuk bergaul.

2. Bergaul dengan orang tua.

selama ini jugak aq susah nak interact dengan orang tua selain daripda ahli keluarga aq. Tapi jurulatih diPLKN berbeza. Mereka yang berusia melayan kita semua bagai anak anak sendiri, tanpa diskrimnasi.

3. Cina, melayu, india

Ya, disini, kami hidup bersama antara satu sama lain. Bukan nak mengada adakan cerita, tapi aq yakin modul plkn adalah experimentasi pihak kerajaan yang paling berjaya untuk model perpaduan. Salah sorang kawan bail aq pon cina (AH HO) dan jugak India ( Johny).

4. Cinta?

Ya, disinilah aq kenal dengan MIchi dan Pija. Michi adalah perempuan aneh pada anggapan aq. Mugkin nerd. Dia suka berhubung dengan aq melalui post-it-out note, terutamanya sewaktu kelas kenegaraan berlangsung. walaupun aq xde hati padanya, namun aq layan jugak, coz takut dia kecewa. Yag special adalah Pija. Aq langsung x tahu yang dia tergila gilakan aq sehinggalah minggu terakhir latihan kami. Sayang betul. Aq kenal dengannya sewaktu aq menjadi posmen kawanku yang tergila gilakan die. Patutlah selama ini, sewaktu aq beri surat padanya, mukanya masam je...Tapi yang paling malang, sekarang ni dia da ade anak ma..(bini orang da, hahaha)

5. Disiplin

Yang i x boleh buat ape la kan, nama pon latihan ala tentera. Pernah member aq kene dera picit telor coz mencuri RM 0.50 dan jugak sebungkus nestum 3 in 1. Azab! Pernah jugak kami satu dorm terpaksa angkat katil tidur di padang kawad coz kesilapan sorang mmber yang x stress kan cadarsebelum keluar dorm. Walaupun sakit, tapi best. Aq anggap tu semua kenangan mnis. Belum lagi bab aq kene jentik hidung 20 kali coz terlupa nak cukur 3 hilai misai,,N jugak kene mandi kolah dari jam 3 pagi sampai jam 6 pagi coz x kiwi kasut..hahahaha.

Tulah antara memori bahagia yang aq lalui. Tapi ada gak jenayah yang kami buat swktu di kem..Rahsia bham tapi, hari ni aq kantoikan korang wahai kawan kawan ku. Antaranya:

1. Keluar beli rokok sembunyi sembunyi.

Yang ini aq x join, tapi member aq yang buat. Besaklah, bekalan xde, terpaksa la kan, Lagipon harga sebatang rokok di PLKN melambung sampai RM 2 sebatang.
Nak beli pon susah, kene rentas hutan pantai lebih kurang 10 km, senang kata kalau keluar hari ahad jam 10 pagi, mesti sampai bilik dalam jam 4 petang punye..dengan risiko kene sondol babi hutan lagi..hahaha

2.Mandi kolah ala ala waterpark

Yang ini aq rase berdosa sikitcoz aq pon terlibat. Kami suka mandi ramairamai jam 6 petang dengan berendam ramai ramai dalam kolah. Best ma, siap aq yang bergayut atas siling, pastu terjun dalam kolah (x pelok la kalau ade ramai yang mati waktu latihan). Pastu waktu malam kami buang air kotor tersebut dan tadah lagi sepanjang malam. Memang ,membazir, tapi best..Hehehehe

3. Berdating(ala ala berkhalwad)

Kami suka berdating pada waktu rondaan malam, sentri. Kami seramai 6 lelaki dan 6 perempuan akan bersepakatambil tugas rondaan dan sewaktu orang tidur, lami pon merendek (tapi x buat benda bukan bukan ok). Pernah Jugak member aq terserempak hantu tyme dating, muahahahahaah!!! Itulah antara perkara yang sukar nak dilupakan.

4. Panjat atap dorm

Benda ni dengar aje macam biasa biasa, tapi diklasifisikasikan serius (mungin dakwaan kemungkinan bunuh diri). Aq pernah panjatatap coz nak ambil bola takraw yan tersangkut, tapi ntah macam mana aq terkantoi dengan ketua jurulatih, Berterabur kami lari. Memang malang waktu tu, aq terlekat pada kawad berduri n luka teruk jugaklah punggung aq(auww). X abe dengan tu, kene plak denda..

5. Patahkan tiang bendera negeri pahang

Hahahaahaha, yang ni pecah perut kalau aq teringatkan balik. Cerita nya macam ni, waktu tu kami kene sentri maam (dating, hehehe). Nak dijadikan cerita ada lah member aq namanya Ibnor main tiang bendera tu kononnya nak tunjuk kaut kat awek die, sekali tiang tu patah. Tian tu kami gunakan sebagai penanda sudut ntuk berkawad. Memang dia tak boleh nak lari lagi da. Besoknya dia kene denda pacak kan bendera tu kat dalam seluar nya selama seminggu. Kalu dia tanggalkan memang lagi teruk la dia kene. So, benda tu nampak seakan akan ekor. NAk kawad, kene letak dalam seluar celoreng. Nak mandi kene letak dalam tuala, nak berak? wallahualam..Hahahaha

6. Main pinggan ala ala boomerang

Yang ni po satu hal. Di PLKN kami dibekalkan denga tray besi yang perlu kami bawa sewaktu makan ke dewan makan. Sepanjang perjalannan ke dewan makan, kami suka baling tray tu kearah pokok(besh, cam ninja je) ade satu hari tu, aq nampak burung atas pokok, aq pon baling la ke arah burung tu, sekali tray aq tersangkut atss pokok. memang malang, sekali jurulatih aq lalu tempattu, dia tanya la kat aq kenapa aq x makan lagi n sibuk dok tenung pokok tu, aq cakap la aq tunggu member. Sekali kebetulan tray tu jatuh dari pokok dan terhempas atas kepala dia..Malam tu jugak aq kene rendam dalam kolah..hehehe

Tuajelah antara yang sempat aq coretkan malam ni...papehal pon, PLKN memang best!!

Wednesday, January 20, 2010

Politik?

Tiba tiba je aq rase tertarik nak menaip pasal politik, meskipon aq tersangat la anti politik. Bukan la bermaksud aq menentang segala bentuk politik, tapi ape yang aq lihat politik kat malaysia ni dah makin parah dah.

Dan tujuan aq menulis ni adalah untuk memperkatakan tentang Politik di UNIMAS. Pilihanraya pun sudah tidak berapa lama lagi akan menjengah kampus. Apa yang ketara di UNIMAS ni adalah ketaksuban berpilihanraya adalah sangat lemah berbanding IPTA yang lain. namun tidaklah pula aq berpendapat perkara ini adalah suatu yang negatif. Aq meletakkan perkara ini mempunyai pro n kons yang tersendiri.

Namun, walaupun politik pelajar di sini agak lemah, wujud juga pelbagai aliran samada yang bersih, haluan kiri..dan sebagaimya, lalu wujudlah pelbagai nama seperti ....., ....., dan sebagainya. Sampai di satu tahap, kita pula yang jadi rimas. kalau a sibuk sangat nak berpolitik, ambil borang penamaan calon, tulis je nama. Tak perlulah sibuk nak buat seperti apa yang telah berlaku di semenanjung.

Em, tak tahu nak tulis ape lagi coz politic sucks!

Tuesday, January 19, 2010

GoKuseN! Layan!!


Aq berasa agak teruja untuk menaip selepas menonton drama bersiri "Gokusen" , seingat aq bermula dari 3 hari yang lepas. Kalau diikutkan, sudah lebih dari satu semester drama ini menetap dalam laptop aq, langsung tidak bersentuh. Mungkin tiba tiba hati aq rasa tergerak nak menonton cerita tu..

Sinopsis cerita ini boleh la diringkaskan sebegini; cerita ini mengisarkan kehidupan seorang cucu seorang Ketua Yakuza yang menyamar menjadi seorang "Homeroom Teacher"( lakonan Nakama Yukie) semata mata untuk meneruskan minatnya menjadi guru. Namun apa yang malangnya, dia ditempatkan di kelas 3-D, iaitu kelas khas untuk pelajar pelajar yang bermasalah. Dengan perwataknnya yang berselindung disebalik identiti seorang guru, beliau cuba mengubah sikap setiap ahli kelas tersebut; namun segalanya bukanlah semudah yang disangka. Dia jugasentiasa berhadapan dengan ketua guru yang pesimistik terhadap kelas 3-D, masalah latarbelakang pelajar 3-D dan yang melucukan adalah bagaimana dia terpaksa berlakon menjadi guru yang baik setelah dilatih secara Yakuza sejak dari kecil.

Tunggak drama ini terletak pada kekuatan emosi yang dilakonkan oleh setiap pelakon yang terlibat dalam siri ini. Tambahan pula, drama ini mempunyai ramai nama nama besar dalam dunia seni jepun seperti Nakama Yukie, Matsumoto Jun serta Oguri Shun.
Drama yang berlatar belakangkan dunia yakuza serta High school ini pasti menarik minat kepada mereka yang cuba berminat minat dengan drama jepon.

Enjoy!

Saturday, January 16, 2010

SK nite..Gembira? Teruja? === Sakit jiwa

Saat aq menaip tiap butir perkataan yang membuatkan jari aq menari riang atas keypad laptop, seiring itu jugalah sumpah seranah membukit dalam hati aq. Sakit hati, pening, sakit jiwa, stress, sakit badan, rasa dipergunakan, lapar n pelbagai lagi outcome yang aq dapat dari majlis berbanding dengan tujuan utama program ini; "cuba untuk membuatkan pelajar SK melupakan masalah buat seketika dan berseronook". Apa tu? Apa tu?
WTF

Ini adalah senarai masalah yang aq hadapi, 16 Januari yang sial..

1) Pembantu aq, Hillary tiba tiba x jadi datang..so, aq kene buat kerja seorang diri.

2) Pasang set audio n video seorang diri..Kalau ada yang tolong pon just Teddy n Umai..Credit to both of them

3) Tiba tiba lupa cara nak pasang, menggelabah nak dekat sejam

4) Langsung tiada raptai untuk majlis ni, padahal VIP majlis adalah dekan

5) Kamera Hi-Cam habis bateri, padahal sudah pun bercas penuh sebelum datang. Jadi, tiada rakaman penuh terhadap majlis yang dapat dijalankan. (Sial nye bateri)

6) lambat beratur untuk makan, jadi, makanan pun hanya tinggal sisa

7) Projektor buat hal, tiba tiba shaja tidak dapat connect ke komputer. Memang menggelabah. Terpaksa cabut segala makhluk wayar yang berselirat dan memeningkan kepala. rasa nak aje lari dari majlis

8) Terpaksa berlapar sebab mana ada event yang technician nya boleh keluar berehat sekejap untuk makan..(yelah, my assistant kan suck!!)

9) Hanya segelintir yang menolong mengemas set set yang dibawa..Credit to Malya, Teddy, Hasnol, amiroul, n felix. Salute!

10) Tertinggal cenderamata coz nak kejar bas kolej.,Sial betul, Sepenet penat aq kerja sampai jadik macam buruh kontrak, last last naik bas je

11) Ade 3 orang SK one yang macam PANTAT (Sial Babi)..aq panggil buat dono je..Harap je PALAPES..PAPAN LAPES, PES TAIK!!

12) TERTINGGAL WAYAR PROJEKTOR..CAM TAIK!!!!

13) HAhaha, spek hitam RayBan aq retak, Cam TAIK!

Itulah antara perkarayang membuatkan SK Nite aq taun ni adalah majlis yang paling worst aq pernah joint since aq bergelumang dengan dunia AJK ni..

Any Comment??

Sunday, January 3, 2010

Tahun baru n impian yang kecundang

Diam tak diam, tahun 2010 sudah pun menjengah. Macam mimpi, segala yang berlaku pada tahun lepas sudah pun berlalu mejadi memori. Macam warna, ada peristiwa hitam dan putih, tapi warna warna tulah yang menjadi pengalaman buat bekalan untuk kita hadapi tahun baru ini.

Bila diingatkan kembali, aq seperti x percaya akan apa yang telah aq alami pada semster lepas. Impian aq untuk jadi barisan kepimpinan da tercapai melalui kelab PRIMU; bermakna salah satu impian terbesar aq telah pun terlaksana. Namun dalam masa yang sama, ada juga sesetengah perkara yang x mampu aq kecapi lagi yakni hilangkan sifat gabra waktu kat depan, berjimat cermat n pulihkan balik hubungan dengan ex kawan baik aq. Selagi aq x mampu capai semua ni, hati ni masih lagi x bebas...sentiasa tertekan.

Pengalaman 2 blan berada di kg halaman banyak mengajar aq tentang kelemahan diri sendiri, betapa susah aq mahu bergaul dengan mereka yang baru dikenali, belajar hidup sederhana n terima takdir jodoh terletak di tangan Yang Esa. Melalui pengalamanlah seseorang manusia itu dewasa, maka aq setuju semua itu benar belaka.

Moga tahun baru 2009 bawa sinar cahaya pada diri yang lemah ini