There was an error in this gadget

Friday, January 14, 2011

3 Idiots~ Nafas baru filem Bollywood

Selamat tahun baru aq ucapkan kepada semua pembaca yang sudi datang ke blog yang seberapa ni. Bersempena tahun baru ni, bersepahlah rancangan rancangan televisyen yang ditayangkan khusus untuk merayakan tarikh 1 januari sebagai pembuka tirai tahun 2011. Dalam pada berpinar mata dok melayan rancangan TV, kebetulan pulak aq sempat menonton filem Bollywood yang ditayangkan di AStro Fiesta, 3 Idiots. Simple je aq nak gambarkan---sangat best!!

Bagi yang belum menonton filem ni, mungkin ramai yang tidak tertarik memangdangkan skeptikal kita terhadap filem bollywood masih lagi seperti dahulu; penuh dengan jiwang karat, cinta yang x masuk akal dan sebagainya. Ya, aq pon berpendapat sedemikian sebelum ini, tapi filem ini berjaya memecahkan tradisi tersebut. Ya, walaupun masih ada elemen berkarat jiwang mendayu dayu, sedar x sedar filem ni jugak membawa mesej yang sangat besar dalam plot penceritaannya iaitu semangat persahabatan yang mengharukan, konsep sahabat sejati.

Ada beberapa perkara yang dapat aq simpulkan mengenai filem ini:

1) Mengupas isu pendidikan negara negara asia yang berorientasikan peperiksaan semata mata, tanpa ada usaha mewujudkan sikap "mahu belajar kerana ingin tahu"

2) Taraf hidup rakyat yang sangat berbeza. Yang kaya semakin kaya, n yang miskin semakin miskin.

3) Semakin tinggi kuasa seseorang), semakin naik lah hidung mereka (ego!!)

4) Konsep sahabat x kenal agama. Say no more to racist

5) apa yang kita aim, itulah yang kita bakal dapat (dengan usaha)

Aduhh, kering plak idea, sambung nanti je la. Jangan marah ek. Kepada sesiapa yang belum menonton filem ni, bolehlah cuba cuba layan, memang pasti takkan menyesal, malah terhibur pulak nanti!!

Tuesday, December 14, 2010

Fakta 2x asas mengenai diri ini..

1. Gila sesangat pada komik, sehari tak baca memang rasa hidup tak lengkap. Dalam seminggu wajib beli komik, even duit poket da sesangat la nazak. Kebudak budakan? Aq peduli apa orang nak kata apa..Bukan diorang yang tanggung aq.

2. Manga yang super duper taksub adalah One Piece. Aq boleh baca berpuluh kali cerita yang sama kalau tajuk cerita tu one Piece. Tak taw la nak cakap pe, tapi addiction ni da sampai tahap yang agak merbahaya..tenat la jugak..Gomu gomu no jetto bazookkaaaaa!!

3. Anti korea tapi sangat taksub kat jepun. Ntahla, aq rase korea cam ngade2x. Jepun ni kreatif cket.

4. Kaki movie, walaupun jarang ke panggung, tapi knoiwledge aq tentang movie sangat wajib dibanggakan. Yeah, addiction kedua selepas komik.

5. Kalau setiap kali aq bukak internet, nilah beberapa website yang wajib aq bukak; mangastream.com, sensasi.com, oh bulan, n sometimes facebook.

6. Suka travel, especially tempat yang ada essence semulajadi yang pure.. X suka sangat pergi travel bangunan ke, muzium ke ape ke, yang wajibnya, mesti la taman negara ke, gunung ke, pantai ke, waterfall ke..hehe

7. Hebat sesangat membunuh cicak. Berkemahiran tinggi melastik cicak. Tangkap cical guna tangan pun no hal punye. Da semulajadik terrer sejak darjah 5 lagi.

8. Benci ngan pempuan yang x pernah puas ngan apa yang ade (x reti bersyukur). Nak nak yang banyak mulut, taw nak merungut je. HA, lagi satu x suka dengan pempuan yang suke x mengendahkan orang lain.

9. Latar belakang akademik yang power sejak sekolah rendah, tapi erkecai waktu masuk matrix, n keberkecaian tu drag sampai masuk unimas. hahaha

10. Suka memancing, tapi peluang nak memancing tu sangat la jarang nak dapat.

11. Suka warna coklat, sebab match ngan kulit..yela, budak itam kan

12. Addicted dengan menatang asap tu, tolongla bagi aq kekuatan untuk berenti. Buat bakar duit je.

13. Dalam hidup aq, ade dua tiga orang je member baik. Sorang member lama, Adnin (UMP) n Paris (Unimas). Haiyaa..

14. Saya ini sensitif orangnye. Senang nak berasa sedih even kalu tengok cerekarama. Wahahahaa. lawak pulak, tapi itulah aq.

15. Pemalu, sangat susah nak memulakan persahabatan kat t6empat baru. Tapi kalo da jadik member, gerenti gila2x punya.

16. Lone ranger, saya ni suka merayap sorang sorang. Pergi mana mana pon kengkadang sendirian je. Dari zaman sekolah lagi camtu, jadi, jangan la terasa heran ye.

17. Suka sangat bace komik sebelum tidor, coz rase aman je tyme tido kalo dapat buat benda tu. Jiwa pon rase tenteram je.

18. Dala tu, penat da menaip, sambung lain kali je

Friday, April 23, 2010

Benda yang Buat aq gila..sejujurnya




Xde ape pon sebenarnye..tajuk je nak buat gempak. Tapi, kebenarannye ade jugak la..aq x study satu malam semata mata nak habiskan bace novel ni je..da la skang ni minggu exam..kuakuakua

Novel cinta sufi~ nilah benda yang buat aq gila..10 jam bace tanpa henti, taw taw je da abes satu buku..kalo x, lagi awal abes, dalam enam jam je, tapi dok membacasambil tengok TV, agak lambat jugakla jadinye..

Em sinosis..secara ringkas, novel ni merupakan kesinambungan trilogi bagaikan puetri yang terdiri daripada tiga buah novel iaitu bagaikan puteri, cinta sang ratu n hijab sang pencinta. Kisahnya mudah, camne sorang alim yang bernama laksamana sunan melawan kejahatan sewaktu kurun ke 15..kehebatan seorang hamba Allah yang sentiasa diuji..

Secara detail plak, novel ni bermula dengan kisah seorang balu seorang pahlawan portugis(CATALINA) di Lisbon yang menerima mimpi tentang pertemuan dengan seorang wanita bernama Maryam di Tanah melayu (kurun ke 15). Disebabkan rasa ingin tahu mengenai misteri wanita tu, dia perlu ke tanah melayu (melaka) untuk mencari lelaki bertanduk dua yang kononnya mengetahui lokasi maryam di melaka seperti mana yang diilhamkan Maryam di dalam mimpinya.

Lelaki bertanduk dua yang dimaksudkan adalah laksamana tanah melayu( laksamana sunan aka saifuddin) yang berada dalam keadaan yang menyedihkan setelah pulang dari pengembaraan masa ke abad 21 (rujuk novel hijab sang pencinta). Dia yang alim dikatakan lelaki bertanduk dua coz urat yang melingkar katdahinya membentuk tanda seakan tanduk (kalo orang alim, bese la kan kita nampak dahi diorang gelap sikit).

Melaka plak pada masa tu, baru dijajah portugis and sultan melaka menyorok kat pahang. Hang tuah melarikan diri ke hutan melaka, bina strategi nak rampas balik melaka melalui hulu melaka bersama denga hang lekiu ngan panglima awang bagan. Kat dalam cite ni, ditunjukkan kesaktian hang tuah yang *****(bace sendiri, saspen cikit)

Laksamana sunan pula dijadikan hamba oleh catalina coz dia kehilangan kudrat sehinggalah beliau diselamatkan bangsa polip (manuisa bersayap~ wujud sejak zaman nabi adam.) Katempayar polip ni, laksamana sunan disembuhkan oleh bangsa polip ni tanda bangsa ni berterima kasih n terharu ngan perjuangan suci laksmana sunan memrangi kejahatan kat bumi tuhan ni.

Dalam masa yang sama, ade pompuan bangsa polip n yang jatuh cita dengan sunan. Catalina pon sebenarnye da lame cintakan sunan. So, kira cinta tiga segi la ni, tapi semua malu coz diorang taw sunan ni orang baik.

Oh ya, musuh utama dalam cite ni macam beselah, namanya taghut, musuh sejak novel bagaikan puteri lagi. Pembantunye, putri kober gandring, sepupu taming sari yang nak bunuh hang tuah coz rampas keris taming seri. Dalam cite ni, kuasa kesaktian dua ekor ni jangan cite la. Taghut nak bunuh hang tuah n kober gandring nak bunuh hang tuah.

Adoi, da x larat nak taip la.....bace je la rumusan aq..

Kenapa cite ni best,,

1) Penulis ni pandai kaitkan semua sejarah melaayu dengan perjalanan cite ni, semuanya diolah dengan baik sampai kite terkeliru dengan sejarah sebenar.

2) Misteri siapakah maryam yang nak dicari catalina, siapa dia?? sampai cataina sanggup belayar dari portugal nak cari maryam
~ jawapannya : maryam adalah masa depan catalina sendiri lepas memeluk islam. Semangat nak bagi hidayah kat kehidupan masa silamnye sendiri menyebabkan hijab masa silam maryam terbuka n bjumpa dengan diri asalnya. namun bila da sampai hulu melaka, xde pon orang nama maryam,,maryam sebenarnye nak dia yang dulu(catalina) menempuh perjalanan bersama laksamana sunan yang alim n belajar agama n makna sebenar disebalik perang, n impian ni berjaya.

3) Camne penulis kaitkan naga tasik chini, hikayat hang tuah, taming sari, perang melaka portugis, ashabul kahfi, raja romania, puteri gunung ledang dan lagenda kesaktian keris naggroe amat mengujakan aq.\

4) Ending cite ni, babak beralih ke abad ke 21, dimana catatan perjalanan maryam aka Catalina bersama keris naggroe milik laksmana sunan dipaparkan menjadi monumen sejarah bernilai jutaan euro di museum portugis milik keturunan maryam. So, misteri kehilangan keris naggoe selama ni terjawab; tiada di malaysia tetapi menetap di portugal. Namun, pada akhir cite, keris n catatan ni hilang...satu persoalan yang akan membawa kepada penghasilan novel seterusnya..BIJAK!!

5)Unsur islamik yang dibawa sangat menusuk jiwa..digarap secara tepat, halus dan berhemah.

6) teknik penceritaan yang x serabut..straight forward..nak nak babak peperangna kat hulu melaka n peristiwa perjalan sunan n catalina ke hulu melaka, I love it

Kesimpulannya~ ni novel paling best pernah aq bace selain daripada trilogi pertamanya , bagaikan puteri

Monday, March 8, 2010

Air liur yang pahit nak ditelan

Dalam hidup ni kita kene belajar telan air liur. Maksudnya mudah, x semua benda yang kita nak dalam hidup ni kita mampu capai. Adakala, kita terpaksa tunduk kepada nasib. Aq petik kata kata ni dari mulut Aznil Hj Nawawi.

Kita memang mampu nak berimpian n pasang angan angan setinngi langit, namun hakikat hidup ni x seindah mana. Memang naluri hidup manusia nak kecapi segala kebahagiaan, namun siapalah kita untuk menentukannya, hanya Dia yang lebih berhak.

Mungkin kenangan dirijek yang buat aq jadik penakut yang mampu menikus je. Cakap jelah berapi banyak mana pon, tapi sampai hari ni diam n juz menunggu n btepuk sebelah tangan. Seorang insan yang hanya mampu memandang dari jauh. Mampu berharap tapi harapan yang ade secebis cuma. Berani tu hanya adadalam mimpi.

Kengkadang terasa ala ala dramaking plak. Mampu berlakon nak puaskan hati orang, sedangkan hati sendiri punyelah bernanaah..

Hidup ni kene belajar telan air liur

Sunday, February 21, 2010

Isnin yang lesu...


Isnin da bermula, segalanya masih lagi x teratur n serabut. Kerja pon bertimbun lagi x setel. Ikutkan hati, memang da tbaring kat bilik je skarang ni. Cuma pk xnak jadi bodoh je la, aq kuatkan jugak semangat ni.

Memang semangat aq x berapa nak kuat pagi ni. Da la tempahan dewan x setel lagi. CALM buat hal plak. Hm, adoi. Xpela, benda ni bukan masalah besar sangat.

aq pon x taw samada mood aq x berapa nak ok arini sebab baru abes cuti (Circadian circle punye fenomena dlm psikologi) ataupon disebabkan benda lain. Mungkin jugak sebab malam tadi. Penantian yang menyakitkan, terbawak bawak sampai la ke siang hari isnin ni.

Memang boring, n Aq harap, minggu ni berakhir dengan tenang..

Friday, February 19, 2010

Jom Lompat!! Feel the air pok!


Macam duyung da


Pompuan pon same

Terbaik!!

Macam nak lempang anak ma!!

Duyung!!! Magnificent!!

Memang kepala volleyball!! spike bha

Apa yang Haziq cube buat sebenarnye??

TerbaeeKKK!!

Raptai dulu

Kentut tepi laut

k5/A4/1/1 nyer rare spesis

Din Melucahkan diri

Kirana da spring boy!!

Comelnye..hehehe

Bodoh anjing...Babi janggut Bako lagi mulia

Semalam aq baru balik dari Taman Negaraa Bako, trip ke 7 aq ke sana. namun serius cakap, ini mugkin trip terbaik yang pernah aq pergi. Bermula dengan jalan ke kawasan Bakau (first time lalu), bawak pulak ke Tg Sapi. Malam hari dok melepak layan Night Walk. Banyak jugak la binatang. Abes tu, layan pulak kunang2x.

Esok ari, kami jalan pulak redah Pandan Kecil N Pandan Besar sekaligus. Sampai Pandan Kecil, sempat la jugak mandi air terjun kat situ. Back to nature bha. Memang seronok, orang yang sikit dan sangat senang na k dikawal. Tapi, best2x pergi pon ade jugak benda taik yang terjadi.

Aq sangat sakit hati bia nak pinjam khemah dari bebudak ni, tapi x dapat. Macam2x alasan yang diberi. OK, fine kalo x nak kasik, tp x payah la bdalih, kami bukan budak sekolah rendah ma senang nak kene tipu. Semuanya nak mengelak, buat malu JPK je.

N yang paling haram macam taik, kami pulak yang dituduh curik khemah. X pandai jaga, fitnah orang pulak, pengurusan sendiri yang macam taik, buat taik kat orang pulak. Raja masalah betol. Siyes cakap aq memang dendam. Da la call menuduh kami pada waktu yang paling x seswai, time kitorang struggle nak carik tempat tido. Ranap jugaklah duit sewa chalet untuk bebudk pompuan.. Geng2x laki, semua da desperate n tdo kat surau je semua. Ade jugak renher taman tu kasihan tgk kami tdo bgelap, dia rela hati nak kasik kami tdo ruma renjer, tapi xpe..dia da banyak tolong kami. Aq rase malu nak mintak lebih.

Buat kesekian kali nama UNIMAS busuk kat Taman Negara Bako..N kami yang datang kemudianyya tpaksa menaggung shame tu semua. Sebermula dari jeti lagi boatman dengan pihak managerial dok mengata ttg ke"lengai"an n ke"bingai'an bebudak ni, puas jugak la nak backup, tp nak buat camne, da memang benda x betol, telan aje la semua.

Pengurusan yang x betol da jasik satu isu kutukan among them..Masalah terlampau ramai da satu hal. Tapi yang paling busuk nama UNIMAS, barang sampah semua berselerak. Babi janggut pon lagi mulia la, nak buang taik pon nyorok dalam hutan dulu..siap tolong makankan lagi sampah. Siyesly cakap tempat tu jadik kotor. Bebudak Uitm yang datang dari semenanjung pon sibok ngumpat.

Masalah yang utama akn terjadi disebabkan ke'lembu"an perangai mereka ni boleh dikronologikan:

- Bila sampah banyak, semua monyet nakal akan datang serakkan sampah yang sedia ada, jadi, makin bersepah.

_jadik umpatan da satu hal

- Risiko babi mati tcekik.
- Bebudak UNIMAS yang nak datang ke Bako pada masa akan datang akan dilabel pengotor, juz ready je la nak terima surat saman.

-Semalam siap aq jumpe spender basah lagi dalam locker tempat bebudak ni simpan barang. tinggal gitu je.. Barang2x lain jangan cite la..roti 4 plastik dibazir bazirkan

Kesimpulan yang aq nak buat kat sini, Tuan Pengarah, kalo rase diri tu x mampu nak handle bbudak..tarik je la diri. X yah la nak merosakkan prog ko sendiri. Sesama korang pon banyak aq dengar bnda x elok.
Satu lagi, jangan la dok men haram jadah serkap jarang camtu je. Adekah dengan tanya pasal nak pinjam khemah, kitorang dicop pencurik?? Ko sape nak judge kitorang?? Almighty sangat ke? Heh, barang da ilang taw pulak cuak.. Men lagi lepas tangan camtu je..

Sehina hina babi kat Bako, bila aq perhatikan, lagi mulia dari insan yang bermulut taik..