There was an error in this gadget

Friday, February 19, 2010

Bodoh anjing...Babi janggut Bako lagi mulia

Semalam aq baru balik dari Taman Negaraa Bako, trip ke 7 aq ke sana. namun serius cakap, ini mugkin trip terbaik yang pernah aq pergi. Bermula dengan jalan ke kawasan Bakau (first time lalu), bawak pulak ke Tg Sapi. Malam hari dok melepak layan Night Walk. Banyak jugak la binatang. Abes tu, layan pulak kunang2x.

Esok ari, kami jalan pulak redah Pandan Kecil N Pandan Besar sekaligus. Sampai Pandan Kecil, sempat la jugak mandi air terjun kat situ. Back to nature bha. Memang seronok, orang yang sikit dan sangat senang na k dikawal. Tapi, best2x pergi pon ade jugak benda taik yang terjadi.

Aq sangat sakit hati bia nak pinjam khemah dari bebudak ni, tapi x dapat. Macam2x alasan yang diberi. OK, fine kalo x nak kasik, tp x payah la bdalih, kami bukan budak sekolah rendah ma senang nak kene tipu. Semuanya nak mengelak, buat malu JPK je.

N yang paling haram macam taik, kami pulak yang dituduh curik khemah. X pandai jaga, fitnah orang pulak, pengurusan sendiri yang macam taik, buat taik kat orang pulak. Raja masalah betol. Siyes cakap aq memang dendam. Da la call menuduh kami pada waktu yang paling x seswai, time kitorang struggle nak carik tempat tido. Ranap jugaklah duit sewa chalet untuk bebudk pompuan.. Geng2x laki, semua da desperate n tdo kat surau je semua. Ade jugak renher taman tu kasihan tgk kami tdo bgelap, dia rela hati nak kasik kami tdo ruma renjer, tapi xpe..dia da banyak tolong kami. Aq rase malu nak mintak lebih.

Buat kesekian kali nama UNIMAS busuk kat Taman Negara Bako..N kami yang datang kemudianyya tpaksa menaggung shame tu semua. Sebermula dari jeti lagi boatman dengan pihak managerial dok mengata ttg ke"lengai"an n ke"bingai'an bebudak ni, puas jugak la nak backup, tp nak buat camne, da memang benda x betol, telan aje la semua.

Pengurusan yang x betol da jasik satu isu kutukan among them..Masalah terlampau ramai da satu hal. Tapi yang paling busuk nama UNIMAS, barang sampah semua berselerak. Babi janggut pon lagi mulia la, nak buang taik pon nyorok dalam hutan dulu..siap tolong makankan lagi sampah. Siyesly cakap tempat tu jadik kotor. Bebudak Uitm yang datang dari semenanjung pon sibok ngumpat.

Masalah yang utama akn terjadi disebabkan ke'lembu"an perangai mereka ni boleh dikronologikan:

- Bila sampah banyak, semua monyet nakal akan datang serakkan sampah yang sedia ada, jadi, makin bersepah.

_jadik umpatan da satu hal

- Risiko babi mati tcekik.
- Bebudak UNIMAS yang nak datang ke Bako pada masa akan datang akan dilabel pengotor, juz ready je la nak terima surat saman.

-Semalam siap aq jumpe spender basah lagi dalam locker tempat bebudak ni simpan barang. tinggal gitu je.. Barang2x lain jangan cite la..roti 4 plastik dibazir bazirkan

Kesimpulan yang aq nak buat kat sini, Tuan Pengarah, kalo rase diri tu x mampu nak handle bbudak..tarik je la diri. X yah la nak merosakkan prog ko sendiri. Sesama korang pon banyak aq dengar bnda x elok.
Satu lagi, jangan la dok men haram jadah serkap jarang camtu je. Adekah dengan tanya pasal nak pinjam khemah, kitorang dicop pencurik?? Ko sape nak judge kitorang?? Almighty sangat ke? Heh, barang da ilang taw pulak cuak.. Men lagi lepas tangan camtu je..

Sehina hina babi kat Bako, bila aq perhatikan, lagi mulia dari insan yang bermulut taik..

3 comments:

  1. siap punya pedas komen ko....lek ko jamal...huhuhu...aku paham perasaan ko

    ReplyDelete